7. listopadu 2014

Konzultace EBA týkající se smluvního uznání rekapitalizace z vnitřních zdrojů

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) zahájil dne 5. listopadu 2014 veřejnou konzultaci k návrhu regulatorních technických standardů (RTS) týkajících se smluvního uznání rekapitalizace z vnitřních zdrojů. RTS byly zpracovány ná základě požadavku článku 55(3) Směrnice 2014/56/EC (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD).

RTS podporují efektivní uplatňování pravomocí k odpisu či konverzi ve vztahu k závazkům řízeným podle práva třetí země. 

BRRD vyžaduje, aby členské státy zajistily, že jejich orgány příslušné k řešení krize (resolution authorities) disponují dostatečnou pravomocí k odpisu a konverzi příslušných závazků instituce v okamžiku neživotaschopnosti a v rámci použití nástrojů řešení krize (resolution tools).

Za účelem podpory účinného uplatňování těchto pravomocí ve vztahu k závazkům, které se řídí právem třetí země BRRD vyžaduje, aby smlouvy týkající se příslušných závazků zahrnovaly smluvní podmínky, na základě kterých věřitel rozpozná, že příslušný závazek může být předmětem pravomoci odpisu a konverze a souhlasí, že bude vázán případným snížením jistiny nebo dlužné částky z důvodu výkonu těchto pravomocí.

Navrhované RTS dále stanovují, ve kterých případech se požadavek zahrnutí smluvních podmínek neuplatní.

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 5. února 2015 prostřednictvím webového formuláře

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.