6. října 2014

Konzultace EBA týkající se vnitroskupinové finanční podpory

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) publikoval dne 3. října 2014 konzultační dokument k návrhu Regulatorních technických standardů (RTS) a Obecných pokynů upřesňujících různé podmínky pro poskytování vnitroskupinové finanční podpory, a návrh implementačních technických standardů (ITS) ke zveřejňování smluv o vnitroskupinové finanční podpoře. 

RTS a Obecné pokyny byly vytvořeny na základě článku 23 Směrnice 2014/59/EU (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD). ITS byly vytvořeny na základě článku 26 BRRD.

Vnitroskupinová finanční podpora se vztahuje k jednomu subjektu bankovní skupiny poskytujícímu podporu jinému podniku ze stejné skupiny na základě dohody o finanční podpoře, za předpokladu, že druhá osoba se nachází ve finančních potížích a splňuje podmínky směrnice BRRD.

Účelem navrhovaných RTS a Obecných pokynů je stanovit jasný harmonizovaný právní rámec pro usnadnění vnitroskupinové podpory a zvýšení právní jistoty překonáním stávajících právních překážek.

ITS mají zajistit vysokou úroveň transparentnosti dohod o finanční podpoře. Věřitelé skupiny, tak budou moci přijímat informovaná investiční rozhodnutí a zhodnotit důsledky dohody jednotlivých dceřiných společností a skupiny jako celku.

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 4. ledna 2015 prostřednictvím webového formuláře 

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.