30. září 2014

Konzultační dokument ESMA k návrhu budoucích Obecných pokynů upřesňujícím definici derivátů jako finančních instrumentů podle MiFID

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zveřejnil dne 29. září 2014 konzultační dokument k návrhu budoucích Obecných pokynů upřesňujícím definici derivátů jako finančních instrumentů podle současné Směrnice o trzích finančních nástrojů (Markets in Financial Instruments Directive, MiFID I). 

Různé přístupy k výkladu směrnice MiFID I mezi členskými státy ukazují, že neexistuje obecně přijímaná definice derivátu nebo derivátové smlouvy v EU pro některé třídy aktiv. I když byl tento nedostatek znám již v době implementace MiFID, praktické dopady vystoupily do popředí až s implementací nařízení EMIR (Nařízení 648/2012).  

ESMA považuje za nezbytné zajistit, mimo jiné, jednotné uplatňování nařízení EMIR v EU a proto připravila Obecné pokyny k zajištění konzistentní klasifikace určitých finančních nástrojů jako jsou deriváty. Obecné pokyny umožní společný přístup národních dohledových orgánů při implementaci požadavků nařízení EMIR dokud nevstoupí v účinnost nová směrnice MiFID II (Směrnice 2014/65/EU) a další relevantní implementační legislativa. 

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 5. ledna 2015 prostřednictvím formuláře.

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument ESMA
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.