30. září 2014

Konzultace ESMA k požadavkům na depozitáře vyplývajícím z nové směrnice UCITS V

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zveřejnil dne 26. září 2014 konzultační dokument k návrhu technické rady (technical advice) Evropské komisi (European Commission, EC) týkající se revize rámce UCITS fondů upraveného směrnicí UCITS V. 

ESMA konzultuje návrh prováděcích opatření týkajících se role depozitáře ve vztahu k UCITS fondům. 

V zájmu posílení ochrany aktiv investorů, aktualizuje směrnice UCITS V povinnosti a závazky depozitářů objasněním úschovní funkce, dohledové funkce a funkce monitorování cash flow. Nová pravidla předepisují typy entit, které mohou působit jako depozitář. Konzultace ESMA má získat názory zúčastněných subjektů ohledně návrhů ve dvou oblastech souvisejících s činností depozitáře:
  • Ochrana před platební neschopností při delegování úschovy: v zájmu zajištění proti riziku platební neschopnosti třetí strany směrnice UCITS V požaduje, aby tato třetí strana přijala veškerá nezbytná opatření, která zajistí, že v případě její platební neschopnosti nebudou aktiva držená v úschově použita k vypořádání jejích závazků. Návrh ESMA stanovuje kroky, které musí třetí strana podniknout:
    • ověřit, že platný právní rámec uznává oddělení aktiv investorů UCITS fondů od vlastních aktiv třetí strany;
    • uznat, že oddělená aktiva UCITS fondů nejsou součástí majetku třetí strany v případě platební neschopnosti a není je tedy možno použít k uspokojení věřitelů třetí strany;
    • vždy udržovat přesnost a správnost záznamů o účtech klientských aktiv v UCITS fondech, které umožní rychlé stanovení povahy, množství, umístění a stavu vlastních aktiv třetí strany;
    • dodržovat vhodná opatření k ochraně práv investorů a minimalizovat riziko ztráty nebo zneužití jejich prostředků.
  • Požadavky na nezávislost: UCITS V stanovuje správcovských společnostech UCITS fondů a depozitářům potřebu jednat nezávisle a výhradně v zájmu fondu a jeho investorů. V zájmu splnění požadavku nezávislosti navrhuje ESMA kombinaci opatření založených na i) linii management/governance a ii) strukturální linii.

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 24. října 2014 prostřednictvím formuláře, který je následně nutné uploadovat na esma.europa.eu pod označením "Your input - Consultations". 

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument ESMA
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomu tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.