29. září 2014

Konzultace EBA k návrhu obecných pokynů týkajících se kvalitativních a kvantitativních indikátorů ozdravných plánů

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 26. září 2014 konzultační dokument k návrhu Obecných pokynů identifikujících minimální kvalitativní a kvantitativní indikátory, které by instituce měly zahrnout do svých ozdravných plánů.

Obecné pokyny byly vytvořeny na základě článku 92(2) směrnice 2014/59/EU (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD).

BRRD vyžaduje po bankách, aby sestavily ozdravné plány, které stanoví opatření, které budou přijata k obnově dlouhodobé finanční životaschopnosti v případě vážných problémů. Přitom instituce musí také stanovit ukazatele pro určení, kdy se spustí proces eskalace v plánu obnovy, aby bylo možné posoudit, zda příslušná opatření pro ozdravení mají být přijata.

Návrh upřesňuje minimální výčet kvalitativních a kvantitativních indikátorů, které by instituce měly zahrnout do svých ozdravných plánů a to ve vztahu ke kapitálu, likviditě, rentabilitě a kvalitě aktiv. Obecné pokyny také identifikují makroekonomické a tržní indikátory, které by instituce měly zahrnout, v případě, že budou relevantní vzhledem k jejich právní struktuře, rizikovému profilu, velikosti a komplexnosti činnosti. 

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 2. ledna 2015 prostřednictvím webového formuláře

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument k návrhu Obecných pokynů
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.