26. září 2014

Konzultace EBA k návrhu obecných pokynů týkajících se platebních příslibů k systému pojištění vkladů

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 25. září 2014 konzultační dokument k návrhu Obecných pokynů týkajících se platebních příslibů k systému pojištění vkladů.

Směrnice o systémech pojištění vkladů (Směrnice 2014/49/EU, DGSD) má za cíl zajistit jednotnou úroveň ochrany klientských depozit v celé EU. Systémy pojištění vkladů (DGSs) jsou financovány institucemi prostřednictvím ex-ante příspěvků, bez ohledu na případná selhání, a prostřednictvím ex-post příspěvků, když se selhání promítne do konkrétních materiálních dopadů a příspěvky nejsou dostatečné.

DGSD umožňuje institucím poukázat až 30 % výše jejich ex-ante příspěvků prostřednictvím platebních příslibů, pokud jsou plně zajištěny aktivy s nízkým rizikem nezatíženými právy třetích osob a systém pojištění vkladů s ním může volně nakládat.

Obecné pokyny stanovují požadavky, které mají zajistit spolehlivé financování systému pojištění vkladů. Dále pokyny upřesňují obezřetnostní režimy platebních příslibů. Zejména v rámci dohledu a hodnotících procesů (review and evaluation process, SREP), kdy příslušné dohledové autority posoudí rizika, kterým by byla vystavena kapitálová a likviditní pozice instituce, by DGS měl vyzývat instituce, aby splnily své závazky.

Obecné pokyny berou také v úvahu zásadu proporcionality, která umožňuje malým institucím přizpůsobení požadavků na diversifikaci a nízkou korelaci s riziky vyplacení
DGS za předpokladu, že celkové portfolio kolaterálu zůstává dobře diverzifikované.  

Obecné pokyny byly vytvořeny na základě požadavku článku 10(3) směrnice DGSD.

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 2. ledna 2015 prostřednictvím webového formuláře

Na tomto odkazu naleznete návrh Obecných pokynů týkajících se platebních příslibů k systému pojištění vkladů 
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.