1. července 2014

EBA vydal finální Obecné pokyny k uveřejňování informací o asset encumbrance

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 27. června 2014 finální verzi Obecných pokynů k uveřejňovací povinnosti ohledně aktiv zatížených a nezatížených určitým právem třetí osoby (asset encumbrance). Tyto obecné pokyny představují první krok směrem k harmonizaci rámce uveřeňovací povinnosti o asset encumbrance v EU a byly vytvořeny na základě doporučení Evropské rady pro systémová rizika (European Systemic Risk Board, ESRB).

Obecné pokyny obsahují seznam zásad a šablon, které umožní uveřejňovat veškeré informace o zatížení aktiv. Obecné pokyny jsou určeny institucím, které podléhají požadavkům na uveřejňování informací podle části osmé nařízení CRR. Instituce budou muset zveřejnit informace v souladu s třemi šablonami uvedenými v Pokynech a poskytnout další informace o významu zátěže v jejich individuálním modelu financování. 

Uveřejňovací povinnost o zatížení aktiv zvýší tržní disciplínu institucí a umožní poskytovat transparentní a harmonizované informace v celé EU tak, aby tržní účastníci měli možnost porovnání institucí jasným a konzistentním způsobem. 

Asset encumbrance představuje majetek ve vlastnictví jednoho subjektu, na který se však současně vztahují právní nároky jiného subjektu.

Na tomto odkazu naleznete finální verzi Obecných pokynů k k uveřejňovací povinnosti o asset encumbrance
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.