17. června 2014

Obecné pokyny ESMA a EBA pro stížností spotřebitelů na manipulaci v sektoru bankovnictví a cenných papírů

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) a Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) zveřejnily dne 13. června 2014 konečnou zprávu k Obecným pokynům pro stížností spotřebitelů na manipulaci v sektoru bankovnictví a cenných papírů

Dokument si klade za cíl posílit důvěru na trhu a zajistit harmonizovaný přístup k vyřizování stížností  ve všech členských státech EU a všech odvětví finančních služeb.

ESMA a EBA předpokládají, že tyto obecné pokyny zajistí konzistentní přístup ke stížnostem na manipulaci v celé EU. Spotřebitelé mohou využít finančních služeb a produktů v oblasti investic, bankovnictví a pojišťovnictví v rámci celého jednotného trhu EU a tyto obecné pokyny jim umožní odkazovat se na jednotnou sadu platných pravidel. 

Spotřebitelé v EU se tedy budou moci spolehnout na stejný přístup bez ohledu na to, o jaký investiční produkt se jedná a kde ho případně sjednali.

Kromě posílení ochrany spotřebitelů bude také umožněno firmám, z nichž některé prodávají produkty z více než jednoho sektoru v celé EU zefektivnit a standardizovat svá vlastní opatření pro stížnosti na manipulaci. Národní dohledové autority budou schopny dohlížet na harmonizované požadavky napříč odvětvími finančních služeb v rámci jejich vlastní jurisdikce.

Obecné pokyny nabudou účinnosti dva měsíce vydání jejich překladů do národních jazyků. 

Na tomto odkazu naleznete konečnou zprávu k Obecným pokynům pro stížností spotřebitelů na manipulaci
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.