14. května 2014

Rada EU přijala regulaci MiFID II

Rada EU (Council) přijala dne 13. května 2014 nová pravidla týkající se poskytování služeb pro finanční investice do finančních nástrojů a fungování regulovaných finančních trhů.

V této souvislosti jsme informovali již dříve v článcích:
Pravidla mají posílit integraci, konkurenceschopnost a efektivnost finančních trhů EU změnou současného znění textu směrnice MIFID (Směrnice 2004/39/EC), která reguluje trhy finančních nástrojů.

Regulatorní balíček obsahuje nové legislativní předpisy:
  • Nařízení MiFIR posiluje transparentnost a konkurenci obchodních aktivit omezením používání výjimek z požadavků na zveřejňování informací a poskytnutím nediskriminačního přístupu k obchodním místům a centrálním protistranám (CCP) všem finančním instrumentům, a dále vyžaduje provádět derivátové obchody před organizovaná obchodní místa.
  • Směrnice MiFID II, která mění pravidla autorizace a organizačních požadavků pro poskytování investičních služeb a posiluje ochranu investorů. Směrnice také zavádí nový typ obchodního místa - organised trading facility (OTF). Objem standardizovaných derivátových kontraktů obchodovaný prostřednictvím těchto platforem neustále roste a v současnosti není ještě regulován. 
Směrnice a Nařízení se vztahuje na banky a investiční firmy (nebankovní obchodníky s cennými papíry) poskytující investiční služby služby jako jsou zejména brokerage, investiční poradenství, dealing, portfolio management a underwriting. Zaměřují se na překonání problémů, které se objevily v souvislosti s implementací pravidel, která vstoupila v platnost v roce 2007, a která v podstatě zrušila možnost členských států požadovat, aby se obchodování uskutečňovalo na konkrétních burzách, což mělo umožnit konkurenci alternativních míst.  

Směrnice i Nařízení nabudou účinnosti 30 měsíců po vstupu v platnost. 

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Rady k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.