20. března 2014

Rada EU a Evropský parlament se shodly na regulaci UCITS V

Výbor stálých zástupců členských zemí (Permanent Representatives Committee, COREPER) schválil dne 19. března 2014 jménem Rady EU (Council of European union) dohodu dosaženou s Evropským parlamentem (European Parliament, EP) nad návrhem změn evropských pravidel pro UCITS investiční fondy.

Návrh nové Směrnice mění Směrnici 2009/65/ES o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (UCITS) v oblastech týkajících se funkcí depozitáře, politiky odměňování a sankcí. Zavádí specifická ustanovení týkající se depozitářské úschovy a dohledových povinností a definuje podmínky za kterých mohou být povinnost vyplývající z úschovy delegovány na jiný subjekt.

Návrh směrnice stanovuje seznam subjektů, které jsou způsobilé jednat jako depozitář UCITS fondu, a objasňuje odpovědnost depozitáře v případě ztráty finančních instrumentů držených v úschově. Obsaženo je také ustanovení o odškodnění.

V oblasti sankcí návrh uvádí seznam hlavních porušení, které se vyskytovaly v souvislosti se směrnicí 2009/65/ES a stanovuje správní sankce a opatření, která by dohledové orgány měly mít pravomoc uplatnit. Sankce budou obecně zveřejňovány s výjimkou sankcí vůči fyzickým osobám, které budou zveřejňovány anonymně nebo vůbec v závislosti na okolnostech a závažnosti daného případu.  

Podle navržených změn by měla správní sankce proti právnické osobě být stanovena alespoň ve výši 10 % z celkového ročního obratu nebo 5 mil. EUR. Pro fyzickou osobu alespoň ve výši 5 mil. EUR nebo v obou případech nejméně dvojnásobná výše obohacení odvozeného z protiprávního jednání, pokud lze toto obohacení kvantifikovat. 

Pokud jde o oblast odměňování, návrh směrnice zavdání požadavek, aby management UCITS fondů realizoval politiku, která je v souladu s řádným řízením rizik. 

Podle dohodnuté podoby textu budou mít členské státy 18 měsíců na transpozici ustanovení do národních právních řádů a depozitářům bude dáno pro přizpůsobení dodatečné přechodné období dlouhé 24 měsíců.  

Tato dohoda umožní přijmout navrhované změny v první čtení ještě před květnovými volbami do Evropského parlamentu. 

Na tomto odkazu naleznete návrh směrnice, která mění směrnici 2009/65/ES.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Rady k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.