21. března 2014

Konzultační návrh ESMA k informační transparenci o významných obchodních podílech

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zveřejnil dne 21. března 2014 konzultační dokument k návrhu regulatorních technických standardů (RTS) vytvořených na základě revidované Směrnice o transparentnosti (Směrnice 2004/109/ES o harmonizaci požadavků na průhlednost týkajících se informací o emitentech, jejichž cenné papíry jsou přijaty k obchodování na regulovaném trhu) a týkající se oznamování významných obchodních podílů a orientačního seznamu finančních nástrojů, na které se vztahují požadavky transparence.

Revidovaná směrnice harmonizuje požadavky na transparentnost týkající se informací o emitentech, jejichž cenné papíry jsou přijaty k obchodování na regulovaných trzích EU. Cílem této harmonizace je zvýšení transparentnosti, pokud jde o vlastnickou strukturu emitentů, a zvýšení právní jistoty a omezení administrativní zátěže přeshraničních investorů. 

Revidovaná směrnice o transparentnosti také rovněž zabývá otázkou režimu zveřejňování informací pro nové typy finančních instrumentů, které vystavují investory podobnému ekonomickému riziku jako držení akcií. 

Návrh RTS podporuje tyto cíle tím, že usnadňuje vytvoření harmonizovaného režimu, pokud jde o agregaci vlastněných akciových podílů a finančních instrumentů, výpočet prahových hodnot pro oznamování a výjimky z oznamovací povinnosti.

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 30. května 2014 prostřednictvím webového formuláře.

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument k návrhu regulatorních technických standardů.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.