14. března 2014

Evropský parlament schválil návrh směrnice Omnibus II

Evropský parlament (European Parliament, EP) schválil dne 11. března 2014 návrh směrnice Omnibus II, která je jedním z hlavních nástrojů implementace pravidel Solvency II pro oblast pojišťovnictví do evropského právního řádu. 

Směrnice Omnibus II doplňuje a upravuje Směrnici Solvency II (2009/138/EC), vytvořenou za účelem modernizace regulatorního a dohledového rámce v sektoru pojišťovnictví. 

Evropský parlament a Rada (Council of the European Union) se shodly, že směrnice Solvency II (včetně změn obsažených ve směrnici Omibus II) by měla platit od 1. ledna 2016 v souladu s návrhem Evropské komise (European Commission, EC) ze dně 2. října 2013, který odkládá datum účinnosti Solvency II (MEMO/13/841) (O tomto tématu jsme informovali zde). 

Po tomto schválení Evropským parlamentem bude muset být směrnice ještě formálně přijata Radou a následně bude zveřejněna v Úředním věstníku (Official Journal). V platnost vstoupí prvním dnem po zveřejnění. 

V souvislosti s tímto tématem jsme informovali dříve v článku Rada potvrdila dohodu s EP na nových pravidlech pro pojišťovnictví představovaných směrnicí Omnibus 2.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EP k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete text návrhu směrnice Omnibus II včetně důvodové zprávy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.