14. ledna 2014

BCBS navrhuje revizi regulatorního nástroje Net Stable Funding Ratio

Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS), resp. Skupina guvernérů a šéfů dohledu (Group of Governors and Heads of Supervision, GHOS) schválila a  vydala dne 12. ledna 2014 konzultační dokument s návrhem změn basilejského regulatorního nástroje Net Stable Funding Ratio (NSFR*).

NSFR je klíčovým prvkem konceptu Basel III s cílem posílit odolnost bankovního sektoru. NSFR vyžaduje, aby banky udržovaly stabilní profil dlouhodobého financování ve vztahu k jejím rozvahovým a podrozvahovým operacím. Při robustní struktuře financování je méně pravděpodobné, že by výpadek pravidelných finančních zdrojů banky narušilo její likvidní pozici tak, že by se zvýšilo riziko jejího selhání a potenciální systémové riziko.

NSFR bojuje proti přílišnému spoléhání se na krátkodobé zdroje financování a podporuje lepší posuzování rizika financování a finanční stabilitu. 

Návrh NSFR by poprvé publikován v roce 2009, a příslušná opatřední byla zahrnuta do rámce Basel III z prosince 2010. V té době zavedl Basilejský výbor přísný proces přezkumu standardů a jejich důsledků pro fungování finančních trhů a ekonomiky. 

Připomínky a komentáře lze zasílat do 11. května 2014 prostřednictvím webového formuláře

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument BCBS s návrhem změn basilejského regulatorního nástroje NSFR.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu BCBS k tomuto tématu.

* Ukazatel NSFR je sestaven tak, tak aby zajistil, že dlouhodobá aktiva budou financována alespoň minimálním množstvím stabilních pasiv. Bankám ukládá povinnost držet takovou zásobu stabilních pasiv, která bude převyšovat objem aktiv, jež nelze během jednoho roku snadno přeměnit na hotovost. NSFR je definován jako objem dostupných stabilních zdrojů ku množství požadovaných stabilních zdrojů, přičemž tento poměr musí být větší než 100 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.