14. října 2013

Změna časového testu daně z příjmů z prodeje cenných papírů schválena Senátem

Senát Parlamentu České republiky (Senát PČR) schválil na své 14. schůzi dne 11. října 2013 vládní návrh zákonného opatření Senátu o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonůMimo přijetí pozměňovacích návrhů v oblasti zdanění investičních fondů (o tomto tématu jsme Vás informovali již dříve zde), došlo také k přijetí změn v souvislosti se zdaněním příjmů z prodeje cenných papírů. 

Na základě přijatého pozměňovacího návrhu dojde s účinností od 1. ledna 2014 k následujícím změnám:

  • výrazné prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů. tzv. časový test se prodlouží z šesti měsíců na tři roky (§ 4 odst. 1 písm. w))
  • od daně jsou nezávisle na splnění časového testu osvobozeny příjmy z prodeje cenných papírů a příjmy z podílů připadající na podílový list při zrušení podílového fondu, pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 100 000 korun (§ 10 odst. 3 písm. c)).
Tyto změny nepůsobí retroaktivně. Dle Čl. II - Přechodných ustanovení platí, že: U osvobození příjmů z prodeje cenných papírů nabytých přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákonného opatření Senátu se postupuje podle § 4 odst. 1 písm. w) zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákonného opatření Senátu.

Na tomto odkazu naleznete Vládní návrh zákonného opatření Senátu č. 184.

Dosud byl časový test stanoven na 6 měsíců, přičemž osvobození se vztahovalo pouze na osoby, jejichž celkový přímý podíl na základním kapitálu nebo hlasovacích právech společnosti nepřevyšoval v době 24 měsíců před prodejem cenných papírů 5 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.