2. září 2013

Summit G20 a podklad FSB k regulaci shadow banking

Ve dnech 5. až 6. září 2013 se v ruském St. Petersburgu uskuteční summit leaderů skupiny G20
Hlavním cílem skupiny v dnešní době je podpora silného a udržitelného růstu vzhledem k pokračující nestabilitě na finančních trzích, vysoké nezaměstnanosti a přetrvávající globální nerovnováze. Jako možné prostředky k dosažení tohoto cíle přináší Rusko na summit řadu témat a návrhů na podporu ekonomického růstu, tvorbu nových pracovních míst, a to především prostřednictvím podpory dlouhodobých investic. Tématem by mělo být i hodnocení regulace stínového bankovnictví (shadow banking, viz níže). 

Dle agentury Reuters Německo v souvislosti s nadcházejícím summitem prostřednictvím své kancléřky Merkelové prohlásilo, že bude na summitu i nadále požadovat zpřísnění regulace finančních trhů s cílem "regulovat každého hráče na finančním trhu, každý finanční produkt a každé finanční centrum". 

V této souvislosti Výbor pro finanční stabilitu (Financial Stability Board, FSB) vydal dne 29. srpna 2013 dokument Politická doporučení k posílení dohledu a regulace stínového bankovnictví (Policy Recommendations to Strengthen Oversight and Regulation of Shadow Banking). FSB se v tomto dokumentu zaměřuje na pět klíčových oblastí, které hrají zásadní roli při snahách o zmírnění potenciálních systémových rizik spojených se stínovým bankovnictvím:
  • zmírnění efekt přelévání (spillover) resp. externalit mezi regulovaným bankovním systémem a systémem stínového bankovnictví
  • snížení citlivosti fondů peněžního trhu na projevy paniky na trzích
  • sladění pobídek spojených se sekuritizací
  • tlumení rizika a procyklických podmětů spojených s financováním transakcí s cennými papíry jako jsou repo operace nebo půjčky cenných papírů, které mohou zhoršit finanční stabilitu v okamžicích stresových situací na trhu
  • posouzení a zmírnění systémových rizik vyvolaných subjekty stínového bankovnictví a jejich aktivitami 

Paralelně s jednáním čelních představitelů G20 se uskuteční také setkání zástupců podnikatelské sféry a zaměstnaneckých odborů.

Výsledkem nadcházejícího summitu G20 by mělo být přijetí společného prohlášení představitelů G20, které bude odrážet záměry skupiny a konkrétní postupy odpovídající výše uvedeným tématům. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.