11. července 2013

Nový zákon o investičních společnostech a investičních fondech

Dne 3. července 2013 schválil Senát ČR návrh nového zákona o investičních společnostech a investičních fondech. Vzhledem k tomu, že návrh zákona představuje mimo jiné i transpozici evropských směrnic z oblasti kolektivního investování, které mají stanovený termín zapracování do jednotlivých národních právních řádů na 22. července 2013, lze očekávat hladké završení legislativního procesu podpisem prezidenta.

Současně se schválením samotného návrhu zákona o investičních společnostech a investičních fondech jsou projednávány i související právní předpis. Změn doznalo především nařízení vlády o investování investičních fondů a o technikách k jejich obhospodařování (blíže viz níže). Co se týká daňových úprav, podařilo se v průběhu legislativního procesu prosadit původní přístup, dle nějž daňový režim nadále nebude rozlišovat jednotlivé druhy fondů.

Základní přehled změn lze nalézt na tomto odkazu, kde je publikována prezentace Compllex z Autumn Compllex Business Breakfast 2012 na téma "Evoluce či revoluce investičních fondů a jejich správců?", která podrobně rozebírá původní vládní návrh tohoto zákona.

Kompletní přehled nové regulace investičních společností a investičních fondů je k dispozici na těchto speciálních stránkách České národní banky tzv. Elektronická knihovna ZISIF.

Současně je také připravována novela nařízení vlády o investování investičních fondů a o technikách k jejich obhospodařování. Jedná se o prováděcí právní předpis k novému zákonu o investičních společnostech a investičních fondech, který již prošel Legislativní radou vlády (LRV) a aktuálně bude projednáván Parlamentem ČR. Novela nařízení byla rozeslána k vyjádření asociacím působícím na finančním trhu. 

Nařízení upravuje zejména
  • majetkové hodnoty, do kterých investuje obhospodařovatel investičního fondu na účet tohoto fondu;
  • investiční limity s tím spojené;
  • podmínky pro přijetí nebo poskytnutí úvěru nebo zápůjčky, daru, zajištění dluhu jiné osoby nebo úhradu dluhu nesouvisejícího s obhospodařováním;
  • podmínky pro uzavírání smluv o prodeji investičních nástrojů, které tento fond nemá ve svém majetku nebo které má na čas přenechány;
  • techniky k obhospodařování majetku investičního fondu;
a to s rozlišením pro standardní fond, speciální fond, fond peněžního trhu a fond kvalifikovaných investorů.

Jednou ze zásadních změn, kterou novela nařízení přináší je přepracování investičních limitů fondů kvalifikovaných investorů, které by nově nesměly investovat více než 30 % hodnoty svého majetku do jedné investice případně jednoho typu investice. 

Návrh nařízení vlády, který byl poprvé předložen LRV v září 2012, bylo třeba přepracovat v návaznosti na úpravy doporučené LRV k zákonu o investičních společnostech a investičních fondech, které má toto nařízení provádět. Další provedené změny jsou legislativně technického charakteru, návrh nařízení nedoznává zásadního věcného posunu. Současně v souladu s připomínkami LRV překladatel doplnil jako součást odůvodnění návrhu nařízení závěrečnou zprávu z hodnocení dopadů regulace.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.