2. července 2013

Konzultační materiál Basilejského výboru pro bankovní dohled k leverage ratio a požadavkům na zveřejňování

Dne 26. června 2013 zveřejnil Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) konzultační materiál týkající se revize rámce leverage ratia a požadavků na jeho zveřejňování informací v rámci přehodnocování regulace Basel III.

Základním rysem finanční krize bylo využívání příliš vysokého pákového efektu v bankovním systému, a to jak v rámci rozvahových tak podrozvahových položek. Reformy Basel III zavedly jednoduché, transparentní  leverage ratio nezaložené na rizikové podstatě. To má představovat důvěryhodné doplňující opatření k požadavkům založeným na rizikovém přístupu. Leverage ratio je určeno:
  • k omezení zvyšování použití pákového efektu v bankovním sektoru, aby nedocházelo k destabilizaci procesů snižování zadluženosti, což by mohlo poškodit širší finanční systém a ekonomiku; a
  • k posílení „risk-based“ požadavků o jednoduchý, transparentní „backstop“ nástroj nezaložený na rizikové podstatě.
Basilejský výbor pro bankovní dohled je toto názoru, že jednoduchý rámec leverage ratio je klíčovým a vhodným doplněním rámce založeného na rizikovém přístupu.  Implementace požadavku leverage ratio začala od 1. ledna 2013 povinností bank hlásit leverage ratio a jeho složky svým regulátorům. Následovat bude povinné uveřejňování od 1. ledna 2015. Další budoucí úpravy v jeho vymezení a kalibraci se provedou do roku 2017 s předpokladem jeho přesunu do Pilíře 1 k 1. lednu 2018.

Klíčové změny k diskusi se pak týkají zejména jmenovatele leverage ratio, a to následujících otázek:
  • vymezení širokého rozsahu konsolidace pro zahrnutí expozic;
  • vyjasnění obecného přístupu k derivátům a souvisejícímu zajištěníl;
  • zlepšení přístupu k sjednaným kreditním derivátům; a
  • zlepšení přístupu k transakcím financujícím cenné papíry (Securities Financing Transactions, SFTs) (například repům).
Současně s konzultačním materiálem BCBS také vypracuje studii o kvantitativním dopadu (QIS), která zajistí, že kalibrace pákového poměru a jeho vztah k rámci založenému na rizikovém přístupu zůstanou přiměřené.

Komentáře k tomuto konzultačnímu materiálu mohou být zasílány do 20. září 2013 na email baselcommittee@bis.org.

Na tomto odkazu naleznete oznámení Basilejského výboru pro bankovní dohled týkající se veřejné konzultace k leverage ratio.

Zde naleznete samotný konzultační materiál Basilejského výbor pro bankovní dohled k leverage ratio.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.