5. července 2013

Basilejský výbor aktualizuje metodiku hodnocení globálních systémově významných bank

Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) vydal 3. července 2013 aktualizaci metodiky pro hodnocení globálních systémově významných bank a vydává požadavky na zveřejňování informací.

Když byla v listopadu 2011 vydána původní metodika hodnocení pro globální systémově významné banky (G-SIB), Basilejský výbor poznamenal, že některé prvky by bylo možné před samotnou implementací ještě dále rozvíjet. Zejména bylo zdůrazněno, že zbývající problémy by bylo možné vyřešit v hodnotícím rámci využitím aktualizovaných dat a reportingů, které by zajistily transparentnost metodiky.

Jako výsledek analýzy prováděné od listopadu 2011 zahrnující shromáždění aktualizovaných údajů od bank, provedl Basilejský výbor určitá opatření vedoucí ke zpřesnění  hodnocení. Tato zpřesnění, společně s pravidly reportování, jsou uvedeny v této aktualizované metodice.

Ve snaze pomoci bankám a jurisdikcím připravit se na implementaci G-SIB rámce, hodlá Basilejský výbor dokončit a zveřejnit v listopadu 2013 některé dokument zavádějící prvky režimu s jednoročním předstihem oproti časovému plánu uvedeném v listopadu 2011. Tyto prvky umožní bankám vypočítat jejich hodnocení a stanovení požadavku na nejvyšší možnou absorpci ztrát na základě dat z konce roku 2012 namísto požadavků, které by následně vyplývaly z dat konce roku 2013. Tato aktualizace nemění datum, od kterého začnou platit požadavky na nejvyšší možnou absorpci ztrát a zůstává tedy v platnosti 1. leden 2016.

Na tomto odkazu naleznete danou aktualizaci metodiky BCBS pro hodnocení globálních systémově významných bank a vydává požadavky na zveřejňování informací.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.